Loading icon

Nationale parken van Europa

Nationale parken behoren tot de mooiste en meest gekoesterde gebieden op aarde. Ze zijn ook een van de beste manieren om de natuurlijke hulpbronnen van de wereld te beschermen. Maar waarom zou je erom geven? Welnu, nationale parken zijn een geweldige manier om fantastische dieren in het wild te zien, van de natuur te genieten en er even helemaal tussenuit te zijn. Dus laten we enkele van Europa's best bewaarde geheimen ontdekken!

Nationale parken van Europa

Er zijn veel nationale parken in Europa. De Europese Unie heeft een beleid om natuurgebieden te beschermen en dit heeft geleid tot de oprichting van verschillende nationale parken over het hele continent. Nationale parken zijn belangrijk voor het behoud van biodiversiteit, cultureel erfgoed en landschap. Ze spelen ook een belangrijke rol in het toerisme: mensen bezoeken ze omdat ze van de natuur willen genieten zonder ver van huis te hoeven reizen (of zelfs hun stad te verlaten!).

1. Nationaal park Plitvicemeren (Kroatië)

Nationaal park Plitvicemeren ligt in centraal Kroatië, ongeveer halverwege Zagreb en Split. Het park bestaat uit 16 meren die met elkaar verbonden zijn door watervallen en grotten. Het is een van de meest populaire nationale parken in Europa, dankzij de natuurlijke schoonheid en gemakkelijke toegang vanuit grote steden zoals Zagreb of Split.

Nationaal park Plitvicemeren wordt beschermd sinds 1949; het duurde echter tot 1949 voordat bezoekers het park zelf binnen mochten vanwege het gevoelige ecosysteem (en omdat het destijds deel uitmaakte van Joegoslavië). Tegenwoordig zijn er veel verschillende opties voor wandelpaden in het Plitvice Lakes National Park - je kunt kiezen tussen korte lussen of langere routes, afhankelijk van hoeveel tijd je beschikbaar hebt!

2. Nationaal park Krka (Kroatië)

Nationaal park Krka ligt in centraal Dalmatië, Kroatië. Het is de thuisbasis van een reeks watervallen die door kalkrotsen en beukenbossen stromen. Het park heeft ook veel archeologische vindplaatsen uit de oude Griekse kolonie Illyria, waaronder forten, tempels en kloosters.

De beste manier om Krka National Park te verkennen is door een boottocht te maken langs de kanalen en meren; de meeste bedrijven bieden tours van een halve of hele dag aan vanuit Split of Sibenik (de dichtstbijzijnde steden). Als u alleen reist, kunt u gemakkelijk een auto of taxi huren in beide stadscentrums voor ongeveer $ 40 USD per dag, maar houd er rekening mee dat veel wegen onverhard zijn, dus wees voorbereid op wat hobbels!

Er zijn verschillende routes binnen het park zelf: als je iets uitdagender wilt dan gewoon rondlopen en naar dingen kijken, probeer dan een van deze wandelingen: "Krka Waterfalls Trail" - Dit pad volgt een oude weg waarlangs er veel uitkijkpunten zijn met prachtige panorama's en toegang punten waar bezoekers zelf foto's kunnen maken in de buurt van watervallen! Dit pad duurt ongeveer twee uur, afhankelijk van hoe ver het gaat voordat het weer terugkeert, wat het perfect maakt, zelfs als er weinig tijd is, aangezien de meeste toeristen sowieso niet meer dan drie uur willen besteden aan het bezoeken van een bepaalde plaats."

3. Kornati Nationaal Park (Kroatië)

De Kornati-eilanden zijn een archipel van meer dan 130 eilanden en vormen een van de belangrijkste vogelreservaten in Europa. Het nationale park werd opgericht in 1983 om dit natuurlijke wonderland te beschermen tegen aantasting door mensen en is daarin succesvol geweest. De meest opvallende bewoner is waarschijnlijk de zeearend - een zeldzame soort die ooit was uitgestorven maar sindsdien is uitgestorven teruggekeerd naar zijn ouderlijk huis dankzij inspanningen voor natuurbehoud.

4. Nationaal park Krkonoše (Tsjechië)

Nationaal park Krkonoše is een nationaal park in Tsjechië. Het werd opgericht in 1932 en is daarmee het oudste nationale park van het land. Het park beslaat 1.719 vierkante kilometer (650 vierkante mijl).

5. Julische Alpen - Mount Triglav National Park (Slovenië, Italië)

De Julische Alpen zijn een bergketen in het zuidelijke deel van de Alpen. De hoogste top is de berg Triglav op een hoogte van 2.864 meter boven de zeespiegel, waardoor het het hoogste punt van Slovenië is en ook een van de meest iconische bergen van Europa. Het land zelf is vrij klein in vergelijking met zijn buren - slechts 20% groter dan New York City - maar heeft genoeg te bieden aan bezoekers: van middeleeuwse kastelen en kloosters tot weelderige groene valleien bezaaid met rode pannendaken, Slovenië heeft genoeg te bieden voor reizigers die meer willen dan zomaar een strandvakantie.

Slovenië heeft ook veel nationale parken die zijn natuurlijke schoonheid beschermen tegen ontwikkeling en vervuiling door ze te behouden zodat toekomstige generaties ervan kunnen genieten, en door de biodiversiteit te behouden door middel van strikte regels over welke activiteiten binnen hun grenzen kunnen plaatsvinden (bijvoorbeeld : geen graafgaten).

6. Altindere Valley National Park (Turkije)

Altindere Valley National Park is een nationaal park in Turkije, gelegen in het Altindere-district van de provincie Eskisehir. Het werd opgericht op 1 januari 1973 en heeft een oppervlakte van 1534 hectare (3700 acres). De bossen van het park herbergen tal van vogelsoorten, zoals de zwarte ooievaar en de wielewaal; zoogdieren omvatten wilde zwijnen en grijze wolf terwijl reptielen omvatten vipera ammodytes (adder), lygus lineolaris (plantenwants) etc..

Altindere Valley National Park is ook beroemd om zijn historische bezienswaardigheden, zoals de grafstenen die behoren tot de Ottomaanse tijd waarin deze regio een deel van het Ottomaanse rijk; deze werden gebouwd door soldaten die stierven tijdens de oorlog tegen het Oostenrijkse keizerrijk.

7. Doñana Natural Park (Spanje en Portugal)

Doñana Natural Park is een beschermd gebied in het zuidoosten van Spanje en het zuidwesten van Portugal. Het beslaat een totale oppervlakte van ongeveer 8.000 vierkante kilometer (3.100 vierkante mijl), waarmee het een van Europa's grootste beschermde gebieden is. Het park werd in 1994 door UNESCO uitgeroepen tot Werelderfgoed omdat het de thuisbasis is van vele bedreigde diersoorten, zoals de Spaanse keizerarend (Aquila adalberti), die daar sinds 1975 opnieuw is uitgezet. . Het park omvat ook belangrijke wetlands die deel uitmaken van een internationaal netwerk dat bekend staat als Ramsar Convention-locaties - plaatsen waar watervogels voedsel en rust kunnen vinden tijdens de trekperiodes tussen hun broedgebieden en overwinteringsgebieden.

We hopen dat dit artikel u heeft geïnspireerd om de nationale parken van Europa te verkennen . Ze zijn een geweldige manier om de natuurlijke schoonheid van het continent te ervaren en meer te leren over de geschiedenis en cultuur. Als we een van je favorieten hebben gemist, laat het ons dan weten in de reacties hieronder!