Loading icon

Vigeland Park - 's werelds grootste beeldenpark

Vigeland Sculpture Park maakt deel uit van het grote Frogner Park gelegen in het westen van Oslo, in de wijk Frogner.

Het park zelf is ontstaan ​​als gevolg van een geschil. De stad Oslo wilde een bibliotheek bouwen. Helaas bleek de plek van de nieuwe bibliotheek precies te zijn waar het huis van Vigeland stond. Het langdurige geschil kwam uiteindelijk tot een einde - Vigeland werd een nieuw huis en werkplaats beloofd. In plaats daarvan besloot de meester iets heel bijzonders te creëren. Al zijn werken zouden vanaf dat moment aan de stad worden opgedragen. Rondleidingen in Oslo en omgeving.

Het park werd in 1907-1942 aangelegd door beeldhouwer Gustav Vigeland. en heeft een oppervlakte van 30 hectare. Het park bevat 227 sculpturale groepen van brons, graniet en smeedijzer, die het rijkste scala aan menselijke relaties weerspiegelen. Het thema van het park is "menselijke staten". De meeste beelden stellen mensen voor die worden vastgelegd tijdens verschillende activiteiten zoals hardlopen, worstelen, dansen, knuffelen, enz.

De hoofdpoort, gemaakt van graniet en smeedijzer, is het begin van de 850 meter lange as, waarop de belangrijkste attracties van het park zich bevinden. De hoofdpoort bestaat uit vijf grote en twee kleine voetgangerspoorten van gesmeed metaal en aan weerszijden van de poort staan ​​huizen met koperen daken, die worden bekroond met een windwijzer.

De brug is ongeveer 15 m breed en ongeveer 100 m lang, versierd met lantaarns en sculpturen op granieten borstweringen, gebouwd op de fundamenten van de oude brug, gebouwd in 1914. Vigeland ontwierp en versierde de nieuwe brug van 1925 tot 1933. Gedurende deze tijd , 58 bronzen sculpturen van kinderen, vrouwen en mannen van verschillende leeftijden, alleenstaand of in groepen, verschenen hier. Sculpturen van mensen in beweging worden verdund met regelmatige geometrische rechthoekige lantaarns. Het centrale deel van deze ongewone brug heeft een uitbreiding - een platform, waarvan aan beide zijden ongebruikelijke massieve bronzen wielen met figuren van mensen erin en een klein maar zeer populair beeldhouwwerk van een boze jongen zijn geïnstalleerd, wat een soort van symbool van het park. Op dezelfde plaats van de brug, maar al onder de voet van de site, is er een waterval.

De centrale compositie - het Monolith-plateau - vertegenwoordigt 36 groepen mensen, evenals de centrale stele, bestaande uit 121 sculpturen. Alle stenen menselijke lichamen zijn met elkaar verweven en symboliseren nabijheid. Onder het niveau van de brug is een cirkelvormige speeltuin met acht bronzen sculpturen van kleine kinderen. Van bijzonder belang is de centrale sculptuur - een bronzen figuur van een ongeboren kind, ondersteboven vereeuwigd in de foetushouding. Vigeland ontwikkelde ook een kinderveer voor het vermaak van jonge bezoekers van het park, maar die bestaat nu niet meer. De fontein en de sculpturale compositie eromheen is een van de meest opvallende en indrukwekkende delen van het park.

Als we verder langs de hoofdas van het park gaan, bevinden we ons op de plaats waar de zonnewijzer is geïnstalleerd (1930), en iets verder een andere attractie van het park - het bronzen beeld The Wheel of Life, dat als het ware de logische afronding van de gehele beweging van het park.

Kort voor zijn dood plaatste Gustav Vigeland zijn bronzen sculptuur bij de ingang van het park. Hij is gekleed in eenvoudige werkkleding en de kunstenaar heeft een hamer en beitel in zijn handen.



Tegenwoordig is het de grootste openluchtcollectie van sculpturen van één kunstenaar ter wereld. Het park is de klok rond open voor het publiek, de toegang is gratis.
Een breed scala aan voertuigen in Oslo, waaronder economie, luxe en sport.