Loading icon

Wenen - de stad met de geur van koffie

Tweeduizend jaar geleden, op het grondgebied van het huidige Wenen, was er een Romeins militair kamp - Castrum Vindobona , trouwens, gebouwd op de plaats van een Keltische nederzetting. Hoewel de loutere vermelding van de Romeinse aanwezigheid emoties en iets van een sentiment oproept, is het niet het belangrijkste herkenbare teken van de stad. Zijn visitekaartje is echter monumenten, waarvan de sfeer echt geweldig is.

Het beroemdste monument van Wenen is, natuurlijk, St. Stephansdom, in Polen wordt het soms ten onrechte de Stephansdom genoemd. "Een van de mooiste monumenten van de oude Duitse architectuur", "het meest opvallende voorbeeld van Oostenrijkse gotiek" - zo beschrijven enthousiaste kunstkenners het. In de kathedraal zelf wordt de aandacht gevestigd op de stenen preekstoel met afbeeldingen van de heilige vaders van de kerk, het hoofdaltaar in barokstijl en het gotische altaar.

In de kelder van de kathedraal je kunt de graven van de Habsburgers zien. Meestal werden verschillende delen van het lichaam van vertegenwoordigers van deze dynastie op drie verschillende plaatsen begraven. De meeste gebouwen die bezocht werden door toeristen die de stad bestormden, werden gebouwd in de tijd van Franz Joseph. Ze omvatten de kerk, het stadhuis, het parlementsgebouw en het gerechtstheater. Steden die architectonisch werden toegeschreven aan de Oostenrijkse hoofdstad werden "klein Wenen" genoemd.

Wenen biedt ook veel attracties voor museumliefhebbers. Liefhebbers van schilderkunst en esthetiek zullen vooral geïnteresseerd zijn in het Museum voor de Geschiedenis van de Schone Kunsten (Kunsthistorisches Museum) en het Liechtenstein Museum, geopend in 2004. Exposities rechtstreeks uit horrorfilms ( tenminste voor degenen onder ons die niet van bloed houden en in een ziekenhuis zijn) kan worden bekeken in het Museum voor Medische Geschiedenis, het Josephinum. Ook de beroemde vader van de psychoanalyse Sigmund Freud woonde in Wenen. Dingen die te maken hebben met het leven van een uitmuntende wetenschapper zijn te zien in het museum in zijn voormalige huis.

Een andere interessante plek is het Schönnbrunn-paleis, gebouwd in de laatste jaren van de 17e eeuw. Toeristen kunnen enkele tientallen van de duizend kamers van dit paleis bezoeken. Dit is een plek waar de geschiedenis met een hoofdletter leeft, waarvan we de geur nog steeds voelen. In de Spiegelgalerij gaf de zesjarige Mozart hier zijn eerste concert. Ook in dit paleis werd Keizer Franz Joseph I geboren en bracht hij het grootste deel van zijn leven door. En ten slotte, in 1918, deed Karel I afstand van de troon, wat een einde maakte aan het bestaan ​​van Oostenrijk-Hongarije.

U kunt met uw kinderen naar Schönnbrunn reizen zonder angst dat ze zich zullen vervelen. Het nabijgelegen park bevat een palmenhuis (een van de grootste van Europa) en de oudste dierentuin ter wereld. Het werd in 1752 opgericht door keizerin Maria Theresa, dezelfde die twintig jaar later deelnam aan de eerste opdeling van Polen.

Het Weense Prater-pretpark kan zowel aan jonge als aan oude toeristen worden aanbevolen. De belangrijkste attractie is het reuzenrad Riesenrad, gebouwd in 1897. Filmfans associëren het met Orson Welles' The Third Man of de vijftiende James Bond-film, In the Face of Death (1989). Voor wie van sterke indrukken houdt, zijn de knotsgekke achtbaan en watertoren een aanrader in dit enorme pretpark. De Prater is een must see, vooral 's nachts wanneer alle gebouwen prachtig verlicht zijn. Daarom wacht niet alleen kinderen en adolescenten onvergetelijk plezier, maar ook volwassenen.

Muziekliefhebbers zullen geïnteresseerd zijn in de Weense Opera. Elk jaar op 1 januari wordt gedurende eenenzeventig jaar een traditioneel nieuwjaarsconcert gehouden in het gebouw, dat op televisie wordt uitgezonden naar de hele wereld. Je kunt het zelfs zien in Angola of Mozambique.

Vandaag staat Wenen bekend om zijn talrijke cafés. Er wordt aangenomen dat het eerste café werd gesticht door een Pool - Jerzy Franciszek Kulczycki. Volgens de legende was er in 1683 een voorraad koffie achtergelaten door Turkse soldaten. Aanvankelijk stond het café op de rand van het faillissement, waarschijnlijk omdat niet iedereen kon genieten van de smaak van de geserveerde specialiteiten. Alleen het idee om honing, suiker en melk aan koffie toe te voegen, breidde zijn klantenkring uit. Wenen is echter niet alleen beroemd om de koffie, maar ook om het beroemdste dessert ter wereld: de Sacher Torte. Chocoladetaart, uitgevonden in de 19e eeuw, gelaagd met abrikozenmarmelade en bedekt met pure chocolade, is een waar feest van smaak.

Voordat je Wenen gaat veroveren, moet je de Vienna Card, een kortingspakket dat u het recht geeft om musea en andere toeristische attracties te bezoeken tegen een betaalbare prijs.

Hoewel de kaart zelf 18,50 euro kost, is het geen extra aankoop waarvoor geld wordt uitgegeven. Bovendien ontvangen we naast de Vienna Card een boekje met promotiecoupons van maximaal honderdtwintig pagina's!