Loading icon

Over de bezienswaardigheden van Kroatië

Kroatië heeft veel bezienswaardigheden. Er zijn er altijd meer dan een toerist of reiziger die hier voor een beperkte tijd komt, kan zien.

Hele steden kunnen hier als bezienswaardigheden worden beschouwd. Zo zijn Dubrovnik en Split opgenomen in het UNESCO cultureel erfgoedregister. In deze steden zelf zijn er geen plaatsen die het bezoeken waard zijn. In Dubrovnik, de parel van de Adriatische Zee, is dit de oude stad zelf, de vestingmuur, kathedralen, musea, een fontein, het hele eiland Lokrum naast de stad.

InSplit, dit is in de eerste plaats het paleis van Keizer Diocletianus en het gebied eromheen met oude straten en pleinen, vol met toeristen uit verschillende landen in de avonduren.

En steden als Rovinj, Sibenik, Trogir. Hun namen zijn misschien niet goed bekend, maar er zijn tal van interessante historische plaatsen in hen. In Sibenek, de kathedraal van St. Jacob. Trogir is ook opgenomen in het UNESCO Werelderfgoedregister. Deze stad, gelegen op een klein eiland in de Adriatische Zee, werd drie eeuwen voor onze jaartelling gesticht. De architecturale monumenten uit de romaanse tijd contrasteren hier met de renaissance en de barok.

Als we het hebben over de eilanden, dan zijn het ook bezienswaardigheden die een verplicht bezoek waard zijn. Het enige probleem is dat er veel van zijn, ze bevinden zich over de hele lengte van de Adriatische kust van het land, en excursies naar hen vereisen in de regel minstens een hele dag. Het blijkt dat degenen die uitrusten in Dubrovnik of Cavtvt tijdens deze tour niet naar Brijuni kunnen gaan.

En degenen die rusten in Istrië of Opatija kunnen Lokrum of Mljet alleen bezoeken bij hun volgende bezoek aan Kroatië.

Toeristen bezoeken kastelen meestal met belangstelling, en er zijn ook veel van hen in Kroatië. Onder hen kan Trakoscan worden onderscheiden. Het is de grootste en meest bekende van de Kroatische kastelen, gebouwd sinds de 13e eeuw en is een van de beste vestingwerken in Europa.

Sommige gebouwen van het Trsat-kasteel in Rijeka dateren uit de oude Romeinse tijd. Het kasteel van St. Michael in Sibenik werd gebouwd door de Venetianen om te beschermen tegen de Turken op de ruïnes van een nog oudere citadel. Ook een bezoek waard zijn de kastelen van Novi Grad na Dobri in de regio Gorski Kotar, de kastelen van Veliki Tabor en Lobor Dvorac in het noorden van Kroatië, en vele andere.

Onder de interessante bezienswaardigheden zijn de zomerresidenties van de voormalige Kroatische (en soms Italiaanse) adel , gebouwd tijdens de Renaissance. Er zijn er ongeveer tachtig in Opatija, Istrië en de Riviera van Dubrovnik.

Als we het hebben over Kroatische attracties, onthoud de stad Pula in Istrië en het oude Romeinse amfitheater, gebouwd door Keizer Vespasianus. De stroom toeristen naar dit betoverende monument droogt bijna nooit op.

Om alles samen te vatten wat er is gezegd, kan een voor de hand liggende conclusie trekken: in welk deel van dit land je ook op vakantie bent, er zijn altijd interessante en wonderbaarlijk mooie plekken die je in de buurt kunt bezoeken.