Loading icon

Paleis van Justitie van Brussel - een van de vele attracties van de Belgische hoofdstad

Het Justitiepaleis is een gebouw op het grondgebied waarvan de staatsrechtbank van Belgiëis gevestigd.

De architect Joseph Poulard en parttime bedenker van het plan voor de bouw van de bezienswaardigheden van de hoofdstad kreeg van de stedelingen de bijnaam "scheefgetrokken" sinds ongeveer 3.000 woongebouwen werden gesloopt om zijn project tot leven te brengen. Omwille van de gerechtigheid is het vermeldenswaard dat het stadsbestuur nieuwe woonvoorzieningen heeft gebouwd voor mensen die hun huis zijn kwijtgeraakt.

Geschiedenis 

Terwijl in de Belgische hoofdstad de voorbereidingen begonnen voor de bouw van het bouwwerk, was er in de Oude Wereld een actieve bouw van administratieve gebouwen. De basis voor het Brusselse gebouw was het Paleis van Justitie, gelegen in de hoofdstad van Frankrijk. Het architecturale project begon in 1831 te worden ontwikkeld. De constructie moest de naleving van het legaliteitsbeginsel door de gecreëerde staatsstructuur belichamen. Het gebouw symboliseert de schaal van het verenigde België en is een symbool van de natie.

De bouwwerkzaamheden werden financieel goed ondersteund door de fondsen die werden ontvangen in de kolonie Congo. In totaal kostte de bouw van dit object meer dan 46 miljoen frank.

Vóór de daadwerkelijke start van de bouw moest de metropool Bovendael worden geliquideerd, die een lange geschiedenis had, wat tot woede leidde bij individuele bewoners van Brussel. Ze kwamen met veel negatieve uitingen over de architect van het project.

De constructie van de structuur werd voltooid in 1883. De architect Poulard stierf 4 jaar voor dat moment, zonder de resultaten van zijn eigen activiteiten te zien. De attractie bevindt zich op het Galgenbergplein, waar vroeger recht werd gedaan.

Volgens de memoires van de architect van nazi-Duitsland Albert Speer was dit imposante gebouw naar de zin van de Führer van het Derde Rijk. Tijdens de bezetting van Belgisch grondgebied door Duitse troepen werd de koepel van het Justitiepaleis flink beschadigd. Na het einde van de oorlog werd het gerestaureerd en ook verhoogd met 2,5 meter.

In 2008 werd dit grootstedelijke monument door de Belgische regering genomineerd als UNESCO Werelderfgoed.

Uiterlijk en binnen uiterlijk 

Het gebouw heeft de volgende afmetingen: 150 meter breed en 160 meter lang. De hoogte is samen met de koepel ruim 115 meter. De maximale binnenhoogte (van vloer tot plafond) is 97 meter.

Op het grondgebied van het gebouw zijn er enkele tientallen zalen die bedoeld zijn voor het houden van rechtszittingen. Daarnaast zijn er bijna twee en een half honderd kleinere panden, evenals 8 binnenplaatsen. Momenteel is hier de cassatiekamer van de staat gehuisvest.

Het gebouw verslechtert geleidelijk en zorgt in verband hiermee voor veel problemen. Reparatiewerkzaamheden aan de koepel zijn al meer dan 25 jaar niet uitgevoerd, sommige kamers hebben aanzienlijke schade en worden voor geen enkel doel gebruikt.

Elke gast van de Belgische hoofdstad zal deze attractie zeker waarderen.