Loading icon

Tipova klooster

Het lijkt misschien dat er geen plaatsen op het grondgebied van het moderne Moldavië zijn die een ervaren reiziger kunnen verrassen. Daarom wil ik het hebben over het unieke klooster van Tsipova, waar talloze pelgrims en toeristen naar streven. Deze heilige plaats ligt tussen de pittoreske beboste heuvels boven de Dnjestr River.

Wetenschappers kunnen de exacte datum van de stichting van het klooster nog steeds niet bepalen. De meest voorkomende versie blijft de periode van de 10e-12e eeuw, toen een gemeenschap werd gesticht door monniken op de plaats van Tipov. Er is een andere versie, volgens welke het klooster al in de 6e eeuw bestond, hoewel het later werd verwoest en herbouwd.

Het is onmogelijk om onverschillig te blijven bij het zien van verbazingwekkende cellen die in de rotsen boven de Dnjestr zijn uitgehouwen en waar paden naar toe leiden die verborgen zijn in hoog gras , waardoor vijanden het klooster niet konden ontdekken.

In 1776 was het klooster van de Hemelvaart van de Moeder van God op zijn hoogtepunt en was het het grootste rotsklooster in heel Moldavië. En nu kun je sporen zien van het schilderij dat de muren van het klooster sierde, en als je je de talrijke iconen en massieve kolommen voorstelt die het indrukwekkende pand van elkaar scheidden, wordt het duidelijk waarom prins Stefan de Grote deze plek koos voor zijn huwelijk met Maria Wojcica .

Wanneer de gevaren van externe invasie voorbij, werd een kerk gebouwd op het grondgebied van het klooster en werden handige manieren van communicatie met de buitenwereld gelegd. De problemen van het klooster begonnen met de komst van de Sovjetmacht, toen het klooster werd gesloten en vernietigd. Pas in 1975 waren de eerste pogingen van de autoriteiten om het rotsklooster te herstellen, en al in 1994 hervatten de monniken hun activiteiten. Nu voldoen de cellen aan alle behoeften van de ministers, is er verwarming voor hen voorzien en zijn ze volledig gereconstrueerd.

Er is een legende dat het op deze unieke plek, omgeven door prachtige natuur, was dat de dichter Orpheus, de held van mythen en legendes, leefde de laatste jaren. Ze zeggen dat zelfs zijn kist hier is gevonden, alleen wetenschappers zijn het oneens over de plaats van begrafenis. Sommigen getuigen dat de dichter in een van de cellen werd begraven, anderen dat bij een van de watervallen in de directe omgeving van het klooster.

Het Tipova-klooster is bedekt met talloze legendes. Om ze te geloven of niet, iedereen kiest voor zichzelf, maar één ding is zeker: deze plek kan niemand onverschillig laten.

Goedkope online tickets voor spannende ervaringen

Goedkope online tickets voor spannende ervaringen

a>

Autoverhuur in Moldavië