Loading icon

Kastelen en paleizen in München

München heeft verschillende kastelen en paleizen die iedereen die de Beierse hoofdstad bezoekt, gezien moet hebben. Van prachtige tuinen tot architectuur die zo iconisch is dat het Disney-kastelen inspireerde, er is hier geen gebrek aan historische bezienswaardigheden.

Van Neuschwanstein tot het barokke slot Nymphenburg, er zijn tal van bezienswaardigheden die je kunt ontdekken tijdens je Beierse avontuur.

Een van de bekendste bezienswaardigheden is Neuschwanstein, het droomkasteel van koning Ludwig II. Andere populaire bezienswaardigheden zijn Slot en Park Linderhof en Schloss Herrenchiemsee.

1. Slot Neuschwanstein

Kasteel Neuschwanstein
, een van de meest opvallende kastelen en paleizen van München, werd gebouwd door koning Ludwig II van Beieren als eerbetoon aan de Duitse componist Richard Wagner en is nog steeds een van Europa's belangrijkste toeristische bestemmingen. Ludwig was van plan om het kasteel meer dan 200 kamers te laten hebben, maar slechts 12 werden voltooid voordat er werd bezuinigd op het project. Desalniettemin blijft het een van Ludwigs meest geliefde en boeiende "fantasieën in steen", die nog steeds ontzag en verbazing wekt bij bezoekers.

Het interieur van het kasteel omvat een grote Singer's Hall, de troonzaal en een kunstmatige grotgrot, evenals muren beschilderd met legendes uit Tannhauser en Lohengrin opera's. Verder zijn er talloze kunst en symbolen uit de Duitse prehistorie te zien.

< p data-ctag="figure">

2. Kasteel Hohenschwangau

Kasteel Hohenschwangau is een van de mooiste kastelen en paleizen van München, gebouwd in de 19e eeuw door koning Maximiliaan II van Beieren. Dit kasteel is een eclectische mix van oude en moderne bouwstijlen, gelegen in het pittoreske dorpje Hohenschwangau in de Beierse Alpen.

Het is een gewilde toeristische attractie geworden en trekt jaarlijks meer dan 300.000 bezoekers. Het kasteel staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en uitnodigende sfeer. Koning Ludwig II van Beieren bracht hier een groot deel van zijn jeugd door en koesterde een visioen om een nieuw kasteel te bouwen bovenop de overblijfselen van een oud middeleeuws fort dat hier ooit stond. Als koning had Ludwig deze wens allang gerealiseerd.

3. Schloss Neuburg

München is een van Duitsland's top reisbestemmingen, met een verscheidenheid aan van kastelen en paleizen die uw vakantie onvergetelijk zullen maken.

Dit indrukwekkende complex werd ooit de residentie van het vorstendom Pfalz-Neuburg, gesticht in 1505. Het diende als zetel voor paltsgraaf Ottheinrich en zijn collega's - de hertogen van Julich, Berg, Neuburg en Düsseldorf. Dit barokke paleis is gevuld met voortreffelijke kunst en geschiedenis. Hoogtepunten zijn onder meer een adembenemende troonzaal, slaapkamer, studeerkamer en binnenplaatsgevel met bijbelse taferelen in sgraffitostijl.

4. München Residenz

De Residenz
is een van de mooiste kastelen en paleizen van München. Oorspronkelijk een 14e-eeuws klein kasteel, is het in de loop van de eeuwen uitgegroeid tot een uitgestrekt complex dat renaissance, barok, rococo en neoclassicisme naadloos op grandioze wijze combineert.

In dit paleis vind je balzalen , kapellen, galerijen, koninklijke vertrekken en fonteinhoven versierd met weelderige schilderijen, beeldhouwwerken en bladgouddecoratie. Het heeft een eclectische mix van stijlen en geschiedenis, waardoor het de ideale bestemming is voor kunstliefhebbers. Van 1385 tot 1918 deed dit paleis dienst als ambtswoning van de familie Wittelsbach. Het staat bekend om zijn Antiquarium, gebouwd in 1569 - Noord-Europa's grootste ceremoniële renaissancehal en een van de vroegst overgebleven delen.

5. Kasteel Neuenburg

Kasteel Neuenburg, bovenop een berg met uitzicht op de rivier de Enz, is een iconisch kasteel met een ongelooflijke geschiedenis. Het is een populaire toeristische bestemming sinds de 12e eeuw en biedt een prachtig uitzicht op de natuur. Het werd oorspronkelijk gebouwd door de graven van Calw-Vaihingen en later eigendom van de Habsburgse koninklijke familie. Tegenwoordig doet het dienst als museum en is het een intrigerende bestemming om te bezoeken.

Het interieur van de paleis is prachtig, met verschillende kamers open voor bezoekers. Een van die kamers, de Steinerner Saal, heeft plafondfresco's van F. Zimmermann en decoraties van Francois de Cuvillies.