Loading icon

Op Kreta - om kennis te maken met de Minoïsche beschaving

Vanaf nu worden reizigers op Kreta nog interessanter. Onlangs werd hier het eerste Archeoastronomiecentrum van Europa geopend. Archeoastronomie is een wetenschap die het leven en het leven van oude mensen bestudeert in termen van hun astronomische kennis. Wetenschappers zeggen dat oude mensen grote interesse toonden in de lucht en hemellichamen, wat tot uiting kwam in hun leven in het algemeen. Hierover vertelt de museumexpositie van het Centrum.

Gecreëerd op initiatief van Minas Tsikritsis, een archeoloog en onderzoeker van de Minoïsche cultuur. is gelegen in het meest afgelegen punt van het zuiden van Griekenland, in de gemeente Sitia, op het grondgebied van de plaatselijke haven.

Dit is een unieke toeristische bestemming, die heeft nergens in Europa en heel weinig in de wereld analogen. Als eerste in zijn soort zal het Centrum een ​​referentiepunt worden, een springplank voor de opkomst van de volgende instellingen van dit type. Volgens de wetenschapper is het belangrijkste doel van het Kretenzische Archeoastronomiecentrum het verspreiden, populariseren en cultiveren van de belangstelling van de bewoners voor de Minoïsche beschaving die in 2700 voor Christus op aarde bestond. Dit is een van de Egeïsche beschavingen van het eiland Kreta, de voorloper van de oudheid.

Het blijft grotendeels een mysterie, wat onderzoekers van over de hele wereld proberen dit op te lossen. En hoe meer mysteries, hoe interessanter. Het centrum stelt objecten tentoon die ongeveer zesduizend jaar oud zijn. Het grootste deel van hun bestaan ​​lagen ze in de grond, begraven onder de ruïnes van de beschaving. Ze demonstreren de connectie van het oude Griekenland en eerdere culturen met de wetenschap. Een van de tentoongestelde voorwerpen is een Minoïsche matrix die in 1898 in het westen van Kreta werd ontdekt.

Dit wonder van prehistorische technologie wordt beschouwd als de 's werelds eerste analoge computer. Toegegeven, het bestaat niet uit ijzer en microschakelingen, maar uit steen.
Voor de duidelijkheid: naast de matrix staat een moderne computer die toekomstige maansverduisteringen voorspelt en de baan van de maan laat zien. Een andere troef van de Minoïsche beschaving zijn panvormige schepen.

Deze eenvoudige apparaten dateren uit 2700 voor Christus . e. De Minoërs gebruikten ze als kalenders en bepaalden de posities van de planeten en de zon. Ook in het midden zie je voorbeelden van Kretenzer schrift.

Er zijn Kretenzische hiërogliefen, lineaire letters A en B, de schijf van Phaistos. Dit alles is buitengewoon interessant en informatief, zowel voor diegenen die geïnteresseerd zijn in astronomie als voor de leek.

Rondleidingen en dagtochten in Heraklion

Kreta economy autoverhuur