Loading icon

Rik amalgam av det förflutna och nuet i Indien

Indien är ett land med historisk och kulturell mångfald, vilket återspeglas i dess större städer. Det finns gott om städer som erbjuder något för alla, från konst och kultur till sport och shopping. Var och en har en unik historia och kultur som du kan utforska under ditt besök. Det bästa sättet att utforska Indien är att hyra bil som är tillgänglig direkt på flygplatsen. Till exempel bokar du flygbiljetter till Indira Gandhi International Airport och precis där kan du också boka en hyrbil. Det ger dig friheten att åka vart och när du vill, utan att behöva oroa dig för kollektivtrafik eller taxi. Du kommer att kunna se sevärdheter som inte är lättillgängliga med andra transportmedel, såsom naturreservat och nationalparker.

Agra

Agra är en stad vid flodens strand Yamuna i norra delstaten Uttar Pradesh, Indien. Det är ett stort turistmål på grund av dess många monument, framför allt Taj Mahal. Staden grundades av Khilji-dynastins härskare Ala-ud-din Khalji som en militärkoloni och blev senare ett viktigt administrativt centrum. Agra Fort byggdes av Akbar vid denna tid som en del av hans strategi att hålla adelsmän nära till hands samtidigt som de höll dem borta från sina hemområden där de kunde planera mot honom; det förblev en viktig militärbas tills efter självständigheten då det blev ett vapenlager för förvaring av vapen som användes under Indiens krig med Kina 1962.

Anjuna

Anjuna är en by i norra Goa, Indien och är känt för sina stränder och som en plats för trance- och elektronisk musikfester. Det är också känt för sin loppmarknad på söndagar när människor från hela Indien kommer till denna strandstad för att köpa sina varor.

Bangalore

Bangalore är huvudstaden i Karnataka, en delstat i södra delen av landet Indien. Det är också känt som Indiens trädgårdsstad och Indiens Silicon Valley. Staden har kallats "Pub City" eftersom den har fler pubar per kvadratkilometer än någon annan stad i världen!

Hampi

Hampi är en by i Karnataka, Indien. Det är platsen för ruinerna av Vijayanagara, den tidigare huvudstaden i Vijayanagara-imperiet. Imperiet grundades 1336 av Harihara I och hans bror Bukka Raya I som flyttade sin huvudstad från närliggande Belur till denna då avlägsna plats. Staden blev snart en av Indiens största städer med poeter som Mahakavi Kalidasa som i hög grad bidrog till dess kulturella utveckling; men det var inte förrän 1565 när kejsar Krishna Deva Raya kom till makten som Hampi verkligen blomstrade som ett viktigt centrum för handel och handel.

Jodhpur

Jodhpur är den näst största staden i indiska delstaten Rajasthan och det administrativa högkvarteret i Jodhpur-distriktet. Den är också känd som "Solstaden" för det ljusa, soliga vädret den har under hela året. Staden grundades 1459 av Rao Jodha (1459-1510 e.Kr.), som var en Rajput-hövding i Pali-distriktet nära Jodhpur och förenade olika andra självständiga kungadömen till en stat känd som Marwar eller Jodhpur State under sig själv som dess första härskare.

Jodhpur ligger längs en platå mellan två floder - Sardar Sarovar på norra och Banas på syd- och västsidan respektive; båda flyter från öst till väst innan de förenas med varandra i byn Mokalsar nära Ramdevra Temple Complex i Kailashpuri tehsil, varefter den rinner vidare västerut och blir det berömda flodnamnet Sardar Sarovar (Sardar betyder överbefälhavaregeneral).

Kochi

Kochi är en stad i delstaten Kerala, Indien. Det är den folkrikaste staden i Kerala och den femte mest folkrika staden i Indien. Kochi har varit en internationell handelshamn sedan urminnes tider och den styrdes av många forntida kungadömen som Cheras, Ay kungarike och Cochin kungadöme som styrde härifrån. Det var faktiskt under portugisiskt styre som denna plats blev populär som "Cochin". Namnet 'Kochi' syftar på dess grundare Raja Marthanda Varma som etablerade sitt kungarike här efter att ha besegrat kung Zamorin (kung av Kozhikode).

Mumbai

Mumbai är huvudstaden i Maharashtra och ligger på västkusten. Det är också Indiens finansiella huvudstad, liksom dess största stad. Mumbai har varit en av de mest besökta städerna i Asien sedan 2010 och tar emot över 14 miljoner internationella turister årligen (den högsta bland alla städer i Indien). Staden hyser några av Indiens topp 20 största företag efter intäkter; dessa inkluderar Larsen & Toubro, State Bank of India, Tata Group och Reliance Industries Limited.

New Delhi

New Delhi är Indiens huvudstad. Det är en planerad stad, vilket betyder att den designades av människor som ville bygga en ny, bättre plats för alla att bo i. New Delhi är också den största staden i Indien – det bor mer än 1 miljon människor där!

New Delhi är känt som ett fackligt territorium och ett nationellt huvudstadsterritorium, vilket betyder att det har särskilda rättigheter enligt lag eftersom det fungerar som både ett administrativt centrum (till exempel: regeringskontor) och kulturcentrum (till exempel: museer).

Den ligger på stranden av Yamuna-floden strax nordväst om Old Delhi som du kanske minns från tidigare på denna resa var en annan viktig stad under brittiskt styre över Indien, men fungerar nu främst som ett industriområde med litet turismvärde förutom vid Lal Quila Palace där vi såg några artefakter från Mughal-tidens hantverkare som en gång bodde där innan de fördrevs av brittisk kolonialism under 1800-talet när många tvingades till slaveri utomlands.

Noida

Noida är en förort till Uttar Pradesh som ligger på gränsen mellan Delhi och Uttar Pradesh. Det har blivit ett nav för IT-företag och ett populärt resmål för turister.

Staden utvecklades som ett industricentrum, men nu är den hem för många nystartade företag också, som har etablerat sig här p.g.a. dess närhet till Delhi (den nationella huvudstaden) samtidigt som den erbjuder billigare hyror än andra städer som Gurgaon eller Noida själv har sett stor tillväxt under de senaste åren - detta kan delvis tillskrivas dess läge tillräckligt nära så många viktiga platser som New Delhi flygplats eller Ghaziabads centrum vilket gör det enkelt för resenärer som letar efter boendealternativ nära dessa områden!

Panaji

Panaji är huvudstaden i Goa. Det är också ett populärt turistmål och har ett tropiskt klimat. Panaji var tidigare känd som Panjim, vilket betyder "fem brunnar". Staden är hem för många stränder inklusive Bambolim Beach, Colva Beach och Miramar Beach (även känd som Dona Paula). Det finns flera museer i denna stad, inklusive Regional Museum of Archaeology & History i Old Goa; Naval Aviation Museum på Dabolim flygplats; Fort Aguada fängelsemuseum och konstgalleri; Nehru Stadium som är värd för sportevenemang som cricketmatcher mellan Indien A mot Sydafrika A-lag etc.; Laxmi Narayan-templet som har vackra sniderier på väggarna som visar berättelser från hinduisk mytologi.

Vi hoppas att du gillade den här rundturen i några av de vackraste städerna i Indien. Som vi nämnde tidigare finns det många fler platser värda att besöka än bara dessa fem, så om du planerar att resa dit någon gång snart rekommenderar vi att du kollar in vår fullständiga lista med stadsguider!