Loading icon

UNESCO werelderfgoed. Semmeringbahn, Oostenrijk.

De Semmering-spoorlijn is 's werelds eerste bergspoor. Het oudste gedeelte met een lengte van 42 km, gebouwd in 1848-54, loopt door de Semmeringpas tussen Murzzuschlag en Gloggnitz in de hooglanden. Gezien het zeer moeilijke terrein en de aanzienlijke hoogteverschillen, is het een van de opmerkelijke prestaties van de civiele techniek van de 19e eeuw. De weg is nog steeds een volledig functionerend onderdeel van de Oostenrijkse Zuidelijke Spoorweg.

De Semmeringspoorlijn werd tussen 1848 en 1854 aangelegd. Ongeveer 20 duizend mensen namen deel aan de aanleg. Het project is gemaakt door de architect Karl von Gega. De weg is aangelegd op een hoogte van 985 m boven zeeniveau en vanwege de complexiteit van het terrein op deze locatie was het noodzakelijk om 14 tunnels te graven, 16 viaducten te bouwen, sommige met twee verdiepingen, en over een honderd stenen bruggen en 11 kleine ijzeren bruggen. Stations, wegen en administratieve structuren zijn vaak gebouwd van afvalgesteente dat is verkregen tijdens de bouw van tunnels.

In totaal is het hoogteverschil langs de weg 460 meter en op 60% van de lengte is de steilheid 20-25%, wat overeenkomt met een stijging van 1 meter voor 40 meter van het pad. Dergelijke omstandigheden veroorzaakten volledig nieuwe technische aspecten van de constructie en nieuwe gereedschappen en apparatuur waren nodig voor gebruik. Speciaal voor deze weg is een nieuw ontwerp van locomotieven ontwikkeld, omdat de standaarduitrusting tot op de dag van vandaag niet bestand is tegen extreme hefwaarden en draaicirkels.

De spoorlijn gaat door een zeer schilderachtig bergachtig gebied. En zelfs tijdens de bouw was het belangrijkste concept van het project het creëren van een "landschap in de tuin", dat wil zeggen dat de architect probeerde een harmonieuze combinatie van technologie en natuur te bereiken. De schoonheid van de natuur rondom de weg heeft geleid tot de ontwikkeling van recreatie-infrastructuur langs de weg. Momenteel is Semmering een populair ski- en balneologisch resort; het gebied staat ook bekend als de locatie voor de Alpine Ski World Cup-wedstrijden.

Op 25 april 2012 is begonnen met de bouw van de 27,3 km lange Semmering-tunnel. Deze tunnel wordt een bypass voor het 41 kilometer lange traject van de Semmeringspoorlijn. De tunnel wordt in 2024 geopend en kost in totaal € 3,1 miljard.

Als u op deze prachtige plek wilt reizen, boekt u een hotel op https://hotelhunter.com/en/aus...