Loading icon

UNESCOs verdensarvliste. Semmering Railway, Østerrike.

Semmering Railway er verdens første fjelljernbane. Den eldste delen med en lengde på 42 km, bygget i 1848-54, går gjennom Semmeringpasset mellom Murzzuschlag og Gloggnitz i høylandet. Gitt det svært vanskelige terrenget og betydelige høydeforskjeller, er det en av de enestående prestasjonene til sivilingeniør på XIX århundre. Veien er fortsatt en fullt fungerende del av den østerrikske sørjernbanen.

Semmering-jernbanen ble bygget mellom 1848 og 1854. Omtrent 20 tusen mennesker deltok i byggingen. Prosjektet ble laget av arkitekten Karl von Gega. Veien er lagt i en høyde av 985 m over havet, og på grunn av kompleksiteten i terrenget på dette stedet var det nødvendig å kutte 14 tunneler, bygge 16 viadukter, noen av dem med to etasjer, samt over en hundre steinbruer og 11 små jernbroer. Stasjoner, veier og administrative strukturer bygges ofte av gråberg som oppnås under bygging av tunneler.

Totalt er høydeforskjellen langs veien 460 meter, og på 60 % av lengden er brattheten 20-25 %, noe som tilsvarer en stigning på 1 meter for 40 meter av stien. Slike forhold førte til helt nye tekniske aspekter ved konstruksjonen og nytt verktøy og utstyr var nødvendig for driften. En ny design av lokomotiver ble utviklet spesielt for denne veien, siden standardutstyr den dag i dag ikke kan takle ekstreme løfteverdier og svingradier.

Jernbanen går gjennom et veldig pittoresk fjellområde. Og selv under byggingen var hovedkonseptet med prosjektet å skape et "landskap i hagen", det vil si at arkitekten prøvde å oppnå en harmonisk kombinasjon av teknologi og natur. Skjønnheten i naturen rundt veien har ført til utvikling av rekreasjonsinfrastruktur langs den. For tiden er Semmering et populært ski- og balneologisk feriested; området er også kjent som arenaen for verdenscupkonkurransene i alpint.

25. april 2012 startet arbeidet med byggingen av den 27,3 km lange Semmering-tunnelen. Denne tunnelen blir en omkjøringsvei for den 41 kilometer lange delen av Semmeringbanen. Tunnelen skal åpnes i 2024, med en total kostnad på €3,1 milliarder.

For å reise til dette vakre stedet, bestill et hotell på https://hotelhunter.com/en/aus...