Loading icon

UNESCOs världsarvslista. Semmering Railway, Österrike.

Semmering Railway är världens första bergsjärnväg. Den äldsta delen med en längd på 42 km, byggd 1848-54, går genom Semmeringpasset mellan Murzzuschlag och Gloggnitz i höglandet. Med tanke på den mycket svåra terrängen och betydande höjdskillnader är det en av XIX-talets enastående landvinningar. Vägen är fortfarande en fullt fungerande del av den österrikiska södra järnvägen.

Semmeringjärnvägen byggdes mellan 1848 och 1854. Cirka 20 tusen människor deltog i bygget. Projektet skapades av arkitekten Karl von Gega. Vägen är anlagd på en höjd av 985 m över havet, och på grund av terrängens komplexitet på denna plats var det nödvändigt att skära 14 tunnlar, bygga 16 viadukter, några av dem med två våningar, samt över en hundra stenbroar och 11 små järnbroar. Stationer, vägar och administrativa strukturer byggs ofta av gråberg som erhållits vid byggandet av tunnlar.

Totalt är höjdskillnaden längs vägen 460 meter och på 60 % av längden är brantheten 20-25 %, vilket motsvarar en stigning på 1 meter för 40 meter av stigen. Sådana förhållanden orsakade helt nya tekniska aspekter av konstruktionen och nya verktyg och utrustning behövdes för driften. En ny design av lokomotiv utvecklades specifikt för denna väg, eftersom standardutrustning än i dag inte klarar extrema lyftvärden och svängradier.

Järnvägen går genom ett mycket pittoreskt bergsområde. Och även under konstruktionen var projektets huvudkoncept att skapa ett "landskap i trädgården", det vill säga arkitekten försökte uppnå en harmonisk kombination av teknik och natur. Skönheten i naturen som omger vägen har lett till utvecklingen av rekreationsinfrastruktur längs vägen. För närvarande är Semmering en populär skid- och balneologisk resort; området är också känt som platsen för världscuptävlingarna i alpin skidåkning.

Den 25 april 2012 började arbetet med att bygga den 27,3 km långa Semmering-tunneln. Denna tunnel blir en förbifart för den 41 kilometer långa delen av Semmeringjärnvägen. Tunneln kommer att öppnas 2024, med en total kostnad på 3,1 miljarder euro.

Om du vill resa till denna vackra plats, boka ett hotell på https://hotelhunter.com/en/aus...