Loading icon

Land of the Dragon Descendants - 12 bästa sakerna att göra i Vietnam

Vietnam är en rik gammal kultur, fantastiska naturlandskap, ovanliga arkitektoniska strukturer och hundraåriga traditioner. Här kan du perfekt kombinera sightseeing med en strandsemester, natursköna bergsvandringar och extrema äventyr.

Monkey Island Hon Lao

Hon Lao Island
är en före detta apa plantskola där djur avlades för djurparker. När företaget lades ner 1990 släpptes makakerna ut i naturen. Under åren har deras befolkning ökat avsevärt. Nu bor cirka 2000 djur i reservatet. Här kan du titta på makaker i deras naturliga miljö och ta vackra bilder. Apor är inte rädda för människor och tar gärna godsaker ur händerna, som kan köpas vid ingången till parken. Ön är också värd för cirkusföreställningar för barn med tränade hundar och apor. Efter en promenad kan du äta lunch på ett kafé och sola på stranden.

Ho Chi Minh-staden

Det här är en fullsatt och bullrig metropol med en unik asiatisk smak. De flesta av Ho Chi Minhs sevärdheter kan utforskas till fots. Se till att besöka återföreningspalatset, Guds moders katedral, Ben Thanh-marknaden, djurparken och tempelkomplexet Khao Dai. Utställningen av museet för krigsoffer illustrerar en av de mest tragiska händelserna i landets historia. Nattlivsälskare kommer att älska Bui Vien Street, där barer, restauranger och klubbar har öppet på natten.

Cu Chi-tunnlar

Cu Chi-tunnelnätverket
började byggas redan på 1940-talet. Under Vietnamkriget användes de av Viet Cong-soldater som ett hemligt gömställe. Efter att ha brutit igenom många passager skapade de en labyrint i tre nivåer. Här finns bostäder, lager, kök, huvudkontor och verkstäder. En del av Cu Chi-tunnlarna är öppna för turister och har förvandlats till ett museum. Vem som helst kan prova att gå genom de smala passagerna, där man bara behöver röra sig genom att böja sig ner. Utgången från labyrinten är i djungeln. Ett speciellt ventilationssystem skapades i tunnlarna. Bamburör användes som luftkanaler, som på ytan var förklädda till myrstackar. Väggarna putsades med lera för att förhindra att passagerna brinner.

Gyllene bron i Da Nang

Den gyllene bron på Ba Na-kullarna är en av Vietnams nya sevärdheter. Den invigdes 2018. Bron är gjord i form av ett gyllene band, som bärs upp av Guds gigantiska händer utsträckta ur marken. Gyllene bron skapades inte bara för att locka turister. Den förbinder linbanestationen med Thien Tai-trädgården på toppen av berget. Huvudstrukturen är gjord av glas och stål, medan trallen är gjord av massivt trä. Bron har en spännvidd på 150 meter och ligger på en höjd av 1414 meter. Denna unika attraktion kan endast nås med linbana. Från toppen är det en fantastisk utsikt över bergsdalarna och skogarna. Stöden är inte sten, utan gjorda av glasfiber och stål. Mossa och sprickor är designernas idé.

Phong Nha Kebang Park

Denna unika park ligger i den vietnamesiska provinsen Quang Binh. Det blev känt för sitt omfattande nätverk av underjordiska grottor. Det finns en stor Han Son Dung-grotta här, men att ta sig till den är ingen lätt uppgift. Du måste gå cirka 50 kilometer, gå ner och uppför klipporna och även korsa en rasande flod. Grottorna Phong Nha och Thien Son kan nås med båt, som seglar direkt in i grottorna. Paradise Cave är lätt att nå med motorcykel. En del av denna grotta är öppen för fristående promenader. Efter underjordiska promenader är det trevligt att promenera längs Nuoc Muocs ekostig längs floden, bada och ha en picknick.

Hanoi

Detta är Vietnams huvudstad och en färgstark stad som harmoniskt kombinerar kinesiska, vietnamesiska och franska traditioner. I Hanoi kan du gå genom de 36 gatorna, besöka Thang Long-citadellet och Litteraturtemplet för att få en bättre uppfattning om Vietnams historia. Som ett arv från den franska kolonisationens era, ärvde Hanoi katedralen St. Joseph och ett kafé som serverar fantastiskt kaffe och baguetter. Fans av buddhistiska helgedomar här kan besöka Jade Mountain Temple och Chan Quoc Pagoda.

Long Son Pagoda

Detta är det huvudsakliga buddhistiska templet i Nha Trang och Khanh Hoa provins. Pagoden stod först på toppen av berget Truy Thoi. År 1900, när en stark cyklon nästan förstörde den, flyttades helgedomen till foten. Inträde till pagoden är gratis. Själva templet är gjort i traditionell taoistisk stil, dekorerat med statyer av gudar och drakar, glas och keramikmosaik. Inuti finns en stor Buddhafigur i brons.

Thien Mu-pagoden

Thien Mu Pagoda
ligger på Huongflodens vänstra strand, 5 kilometer från Hue. Pagoden byggdes 1601 av prins Nguyen Hoang. Pagodens huvudbyggnad är det åttakantiga tornet Phuoc Duyen, 21 meter högt. Inte långt från tornet ligger en paviljong med en gigantisk Dai Hung Chung-klocka. Den väger 3285 kilo och kan höras på ett avstånd av 10 kilometer.

Linh Phuoc-pagoden

Detta tempelkomplex ligger nära Dalat. Den är helt täckt med en mosaik av fragment av porslin, krukor, vaser, keramiska plattor och glasflaskor. Alla invånare i staden samlade in efterbehandlingsmaterial för pagoden. Byggandet av templet utfördes från 1949 till 1952. Helgedomens valv stöds av tolv pelare. Dessa kolonner lindas runt av drakar, och deras fjäll är gjorda av bitar av färgat glas. Den berömda Dragon Garden ligger till vänster om pagoden. Här är en 49 meter lång drakfigur, som är den största i Vietnam. Det tog tolv tusen ölflaskor att dekorera detta mytomspunna djur.

Linh Ung-pagoden

Linh Ung-pagoden ligger nära Da Nang. Det byggdes på 1700-talet och restaurerades efter slutet av Vietnamkriget. Du måste klättra upp för en hög trappa och gå genom en enorm trebågig port för att komma in på templets innergård. Fyra drakvakter vaktar ingången till huvudhelgedomen. Attraktionen av pagoden är en enorm staty, som kallas Lady Buddha. I själva verket är detta barmhärtighetens gudinna Kuan Am, kvinnors beskyddarinna. Sjömän tror att den här statyn skyddar deras båtar från förrädiska vågor och stormar.

Cat Ba Island

Cat Ba Island i Halong Bay är en av de mest pittoreska platserna i norra Vietnam och den enda utvecklade badorten i regionen. Det finns flera fiskebyar och den lilla staden Cat Ba Town. Men det mesta av ön är ockuperat av parken. Det bästa sättet att ta sig runt i Cat Ba är med motorcykel. Du kan också ta en liten båt hit för att kryssa runt Lan Ha Bay, besöka fiskebyn och pärlfarmarna. Att vandra i nationalparkens djungler är det bästa sättet att uppleva det vilda djurlivet i Nordvietnam.

Mui Ne

Den före detta fiskebyn Mui Ne blev en berömd semesterort i sydöstra Vietnam efter 1995 solförmörkelse. Mellan Mui Ne och grannstaden Phan Thiet finns en lång remsa av sandstränder. I detta turistområde finns hotell, butiker, marknader, kaféer och massagesalonger. Det finns inga attraktioner i själva Mui Ne, förutom havet och stränderna, men det finns röda sanddyner i närheten.

Sanden här är orange, och vid solnedgången blir den röd. Mellan Mui Ne och Phan Thiet finns Cham-tornen i Tap Poshanu.